Nu finns 1828 års servis i Rörstrands album.

Nu finns 1828 års servis i Rörstrands album.

januari 18, 2019 0 av admin

Nu har jag fyllt på Rörstrands album med bl.a. 1828 års servis. I det albumet finns 62 bilder på tallrikar, karotter med lock och uppläggningsfat. Orsaken till att jag lagt in så många av “samma” är att det skiljer på färgtoner och stämplar. Till alla 62 bilder på 1828 års.
Den här dekoren användes senare från ca 1880 till Rörstrands dekor Malmö. Om ni tittar på de djupa tallrikarna så ser ni att endast den sista tallriken har fotring. Jag blir osäker på om den verkligen är 1828 års eller Malmö. Här kan du se bilder på Malmö (Länk Malmö). Det som skiljer de två dekorerna åt är framförallt “upplösningen” på brämet. På 1828 års är brämets bakgrundsfärg och konturer mjuka medans Malmös bakgrundsfärg på brämet är som ett raster, ser ut som en himla massa prickar och konturerna är skarpa.
På spegeldekoren ser jag tre uppenbara skillnader:

  • På 1828 års sitter en person utanför huset till höger, på Malmö är personen försvunnen.
  • I båten i bakgrunden sitter två personer i 1828 års version medans i Malmö är det endast en person.
  • Byggnaden längst bak i bilden har i Malmös version fått ett torn.


Kan konstatera att på 1828 års är det bara de djupa tallrikarna som har skeppet på spegeln. Har inte sett något skepp på kronstämplade Malmö. Finns de ens? Om det inte finns, var det för att skepp blev omoderna och att man var efter sin tid i fall valde sådana motiv? Som om man idag ville illustrera kontorsmaterial och visade en Facit räknemaskin, sån där med vev.
Lägger in bild på 1828 års och Malmös bräm plus spegel för jämförelse. Därefter visar jag en karott ur 1828 års servis.

1828 års servis och Malmö PG

En rolig detalj på karottlocket är att kvinnan bär en “kagge” på huvudet. Det gjorde man kanske i början på 1800-talet, men jag kan inte påminna mej om att jag sett det i några filmer som utspelar sej på den tiden.