Engelbrechts Holmen står det under Rörstrandstallriken

Engelbrechts Holmen står det under Rörstrandstallriken

januari 22, 2019 0 av admin

Rörstrands spegeldekor med Engelbrekts minnessten återfinns på flera olika Rörstrandsdekorer. I alla källor där jag läst om dekoren så sägs Rörstrand ha använt sej av U Thersners planschverk Fordna och närvarande Sverige. Är det verkligen så? I så fall har man ju redigerat hans verk å det grövsta. Som jag ser det är det bara själva minnesstenen som återstår av Thersners plansch Pl.260 Monumentet på Engelbrechtsholmen. Fast det är nog så att Rörstrands version av holmen ser mycket mer inbjudande ut för en utflykt med fikakorg. Men vem vet, man kanske för säkerhets skull borde ta med sej lite utrustning för slyröjning.
Tar här upp tre olika tallriksserier där man haft med minnesstenen, inom citattecknet är vad som står stämplat på undersidan.
”Engelbrechts Holmen” 1820-tal enligt Helena D Lutteman i Tryckta servisdekorer. Den här har två svarta målade linjer på brämet. Finns i mitt Rörstrandsalbum: rorstrand-engelbrechts-holmen-1820-talet
”Engelbrects Holmen” Svart Sverige (Svart tryck) 1837 – 1847 enligt B Nyström och P Stenberg i Rörstrands serviser 290 år. Den här har jag inte sett hur stämplingen ser ut men lägger in print screen-bild från Europeana Collections då den verkar ha försvunnit från Nationalmuseum. Det är bara i texten vi får veta hur Engelbrects Holmen är stavat. Svart Sverige har bladbård på brämet. Tror inte jag har den här versionen.
”Engelbrekts Monumentet” Sverige 1920 – 1934 enligt Rörstrands serviser 290 år. Finns ännu inte i mitt album.

Engelbrekts minnessten
Engelbrekts minnessten