Varför måste Rörstrands Ryss vara så besvärlig?

februari 4, 2019 3 av admin

Vilket dilemma. Rörstrands Ryss är ju inte längre de här bruna landskapsdekorer som är tryckt på de där tallrikarna med blomrelief på brämet, modell CR. Varför då då undrar säkert många.
Jo, Peter Stenberg och Bengt Nyström har lusläst Rörstrands priskuranter när de gav ut sin bok Rörstrands Serviser 290 år. De har kommit fram till att de bruntryckta på CR-modell heter ”Brunt halftryck” på sidan 81 och ”Landskap Halftryck” på sidan 281. Det är samma dekor och modell på de båda och såldes mellan 1888 – 1907. Enligt dem är Ryss i stället ”Ryss röd olika landskapsmotiv och blomkrans”, den har alltså en tryckt blomkransdekor på brämet förutom landskapsmotivet på spegeln och gjordes 1892 – 1907 på modell AQ.

Tittar vi i boken Rörstrand 280 år så beskriver de Ryss som ”1892 – 1907, stiliserad jugendornamentik i blå gravyr” men visar färgbild på den brunatryckta varianten.

Vi backar lite och slår upp Ryss i Rörstrands dekorer från Rörstrands Porslinsmuseum. Där står ”Ryss, rött tryck 1892 – 1907 AQ-modell.

I min upplaga från 1970 av Bo Lagercrantz ”Iris, Vineta och Gröna Anna” sägs Ryss vara ”1892 – 1902, stiliserad jugendornamentik i blå gravyr” och han hänvisar till bild med landskapsmotiv och det är en tallrik i CR-modell, alltså blomrelief på brämet. Nu kan vi ju inte se om motivet faktiskt är i blått då bilden är svartvit. Kan han ha gjort samma blunder som Rörstrand 280 år? Vet inte, men motivet på hans bild påminner mycket mer om de man kan se på rött och blått kaffegods som sägs vara Ryss än på de bruntryckta. Önskar att jag kunde få se hans tallrik i verkligheten.

Vi kan konstatera att ingen i litteraturen kallat den bruntryckta för Ryss. Ryss har varit röd eller blå och gjorts på antingen AQ- eller CR-modell.

Vad är mitt problem då? Det är väl bara att gå på de senaste rönen och vara glad. Nja, alla utom experterna menar den bruntryckta på CR-modell när de säger Ryss. Om någon tänkt söka på den bruntryckta så söker de på ”Ryss”, inte på ”Brunt halftryck”. Mitt problem är att jag dels vill att rätt uppgifter ska stå om mina tallrikar men jag vill också att intresserade ska hitta det de letar efter i mina album.
Jag skulle ju kunna skriva in dem på sin sida som ”Ryss, Brunt halftryck, Landskap Halftryck 1888 – 1907” och sedan förklara i texten hur det ligger till. Men om Bo Lagercrantzs CR tallrik verkligen var blå, borde inte även de bruntryckta då få heta Ryss?

Jag har nog bestämt mej nu, bära eller brista, de får tre namn trots att de inte är mej så kära.

( Om någon vill kommentera och vill vara anonym som jag, så kan man hitta på namn och mejladress. Kommentaren publiceras inte förrän jag godkänt den.)