Hur vet jag att det här är Rörstrands Rågodsmålade blommor Nr187?

februari 6, 2019 0 av admin

Den har ju ingen dekorstämpel. Jo, jag köpte boken Rörstrands serviser, Dekorer och modeller under 290 år av Bengt Nyström & Peter Stenberg. En fantastisk bok för oss som har ostämplade rågodsmålade och band o rand dekorerade tallrikar. Tack vare massor med dekorbilder i boken så har jag kunnat identifiera många av mina ufon.

Tidigare Rörstrandsböcker har många gånger haft mycket begränsat med bilder och de bilder som visats har oftast varit väl kända för många. “Rågodsmålade blommor Nr187” hade jag aldrig kunnat identifiera i de gamla registren och det gäller förstås även nästa band o randdekor som ska in i albumet, ”Rött band o två gröna ränder”. Tråkiga namn? Jo, men när Rörstrand tog fram de här dekorerna så hade de nog ingen tanke på att samlare i framtiden ville ha korta snärtiga namn som lätt lät sej inordnas i snäva alfabetiska register.

Så jag är tacksam för att Rörstrands serviser 290 år har katalogiserat många av dessa annars anonyma dekorer. Ofta använder jag deras långa beskrivande namn men ibland om det finns något allmänt använt namn så väljer jag det.

Länk till Rågodsmålade blommor Nr187
Länk till Rött band o två gröna ränder