Vem har nytta av en gammal naggad 1800-tals tallrik?

februari 8, 2019 2 av admin

Jag har haft ett mångårigt uppehåll i mitt samlande av svenskt servisporslin som varit inriktat på Rörstrand, Gustavsberg och i viss mån Gefle. Alla tallrikar och byttor blev undanstuvade på olika håll då vi fick behov av gästrum. Porslinssamlande tar också ganska mycket tid i anspråk och man märker plötsligt att man ligger långt efter med en massa saker man lovat att göra. Så samlandet lades i malpåse.
En dag i vintras ville jag hitta en tallrik som jag visste att jag hade nånstans, nån hade påstått något om den och jag ville hitta mitt exemplar för att verifiera uppgifterna. Hopplöst att hitta nålen i någon av de osorterade stackarna som fanns på vinden, i uthus eller garderober.

Funderade på till vilken nytta är alla dessa tallrikar när jag inte ens själv är säker på vad jag har och hur de ser ut.
Vet att det låter pompöst, men en gång i tiden tänkte jag att jag gör en kulturgärning genom att försöka bevara gamla porslinsdekorer till eftervärlden. Jag var allvarligt orolig för att många av de gamla dekorerna, som kanske bara gjordes under något år i slutet av 1800-talet skulle kastas på återvinningen då de flesta inte tycker sej ha någon nytta av en udda krackelerad tallrik.
Dekoren skulle glömmas bort och raderas ur historien som om den aldrig ens funnits.

Undrar om alla de här dekorerna finns bevarade på Rörstrands museum? Besökte muséet nån gång på 90-talet men minns inte mer än att de hade många riktigt fina jätteurnor. Kan inte komma ihåg att jag såg någon utställning på Rörstrands servisdekorer genom tiderna.

Tillbaka till den där vinterdagen då jag tänkte att jag kanske skulle göra slag i saken och kolla upp om jag kan hitta någon lämplig webbadress för min porslinssida. Har till och från drömt om en egen sajt men alltid fastnat på att det nog är för svårt för mej, att jag inte förstår mej på html och all internet- data-jargong. Har genom åren inte alls stärkts i min tro på att själv kunna få till en sajt. Men jag bestämde mej för att söka på lämpliga lediga webbadresser till min framtida sida för det måste ju vara första steget. Svensktporslin.se var ledigt så jag bokade det på fem år och tänkte att då har jag gott om tid att lära mej hur man startar en hemsida. En bidragande orsak till min önskan om en egen sida var ju att jag behövde få en dokumentation av mitt porslin. Så att jag kunde checka i telefonen om jag redan hade den här tallriken som jag hittade på något loppis.
Läste på om olika sajtformat som WordPress och Joomla, fastnade för WordPress då det var mycket enklare, skulle få mycket gratis, bara att klicka på knappen ”Starta här”. Nää, det var inte så enkelt. Höll på och velade och kom på att jag kan väl bara prova att ladda upp en sån där gratismall, bara för mej själv alltså så att jag skulle få ett hum om hur det skulle bli o se ut. Det var bara det att sajten nu plötsligt var publicerad, alla kunde se den! Fick panik då jag bara hade skrivit strunt och gjort det för att kunna se exempel på layouten.
Jag blev tvungen att snabbt försöka få till något som jag kunde stå för och leva med. Nu efter tvåhundra turer så kanske det börjar likna något. Försöker nu att fylla sidan med innehåll men det går sakta och segt. Skulle vilja ha in allt Gustavsbergsporslin också men känner att jag får försöka att göra ”äldre Rörstrand” klart först.

Vem vill ha en gammal naggad 1800-tals tallrik? Väljer så klart hellre en hel och fräsch men hellre en missfärgad än ingen alls. Så mycket av mitt gods är i dåligt skick men man ser ju ändå hur den var tänkt att se ut och det är det som är meningen med sidan, att kunna visa hur svenska porslinsdekorer såg ut en gång i tiden.