Snart kan du se Gustavsbergs äldre dekorer på svensktporslin.se

februari 28, 2019 0 av admin

Har börjat plocka fram och sortera det äldre Gustavsbergsgodset. Har inte bestämt mej för om jag ska göra som med Rörstrandsgodset att jag i första hand tar med det som producerats före 1920. I så fall kommer ju inte Wilhelm Kåges dekorer med och det vore väl tråkigt, han har alltid varit en av mina favoritdesigners. Eller ska jag ta med före 1920 plus Kåges? Nää, jag tror Kåge får vänta någon månad till, och då samsas med alla de andra formgivarna.
Ett annat dilemma är hur jag ska stava Gustavsberg eftersom de ändrade stavningen ca 1918 – 1920. Innan 1918 så stavades Gustafsberg med f och efter 1920 med v. Det logiska vore väl att stava det äldre godset med f och det nyare med v men jag är inte säker på att folk som söker på nätet efter det äldre godset vet om det här med stavningen. Då hittar de ju inte mina tallrikar. Tror att jag använder Gustavsberg i rubriker och albumnamn för att sedan endast i stämpelbeskrivningen skriva Gustafsberg i förekommande fall.

En rolig överraskning var att jag bland Gustavsbergsgodset hittade jag en Dacca stämplad Rörstrands terrin. Den saknar både lock och fat men det spelar inte så stor roll, den är ju Dacca-stämplad! Ingen av mina dacca-tallrikar är ju dekorstämplade och det är ju inte så ofta man ser Dacca-stämpeln. Hade tydligen glömt bort att jag hade den, kanske kan vi skönja en annalkande demens här? (Länk till Rörstrand Dacca)
Inte nog med det, hittade också den där Siri som 1902 ersatte Rörstrand Siri 1901. Båda är ju jugendstil men helt olika ändå, Siri 1901 svepande och osymmetrisk, Siri 1902 – 1915 stel och symmetrisk (Länk till Siri 1902 – 1915). Har kanske låtit påskina att jag gillar den tidigare mer än den senare, men nu när jag ser den andra så kan jag inte säga annat än att jag gillar den också.
Ska nog försöka lägga in de här två dekorerna innan jag fortsätter med Gustavsbergsavdelningen. Ja just det, det kanske inte börjar fyllas på med Gustavsberg förrän mitten på nästa vecka.