Hur länge användes Rörstrands rakstämpel med gemener?

Hur länge användes Rörstrands rakstämpel med gemener?

maj 9, 2019 4 av admin

Ja, frågan om tidsperioden för Rörstrands rakstämpel med gemener har ju diskuterats många gånger. De flesta brukar anse att denna stämpel användes första halvan av 1800-talet. Det har verkat rimligt då majoriteten av föremål med gemenstämpeln har kunnat tillskrivas 1800-1850 med hjälp av modell och dekor. Men så dyker det emellanåt upp dessa modernare dekorer med just den gemena rakstämpeln, vad göra, denna anomali riskerar kullkasta allmänt vedertagen fakta.
Plötsligt kan jag inte vara hundra på att min tallrik är från före 1850. Man vill ju gärna att ens egna tallrik ska vara så gammal som möjligt i de flesta fall. Jo, man kan då hävda att Rörstrand plockat rågodsbrännt gods från ett gammalt dammigt lager. Alltså sådant gods som ännu inte fått någon dekor eller glasyr, men djupstämpeln har såklart de som format godset sett till att få dit. På så vis skulle man kunna förklara en gammal stämpel på en pjäs med senare designad dekor.

Här kan ni se exempel på en Rörstrand Flytande blått Pagod 1852 – 1926 Nr45 som är med gemener rakstämplad. Den är ju så nära 1850 så där kan man nog tänka sig att tallriken blivit formad några år tidigare och hamnat i ett lagerutrymme för “bra att ha” grejer.
Men vad säger vi om denna Rörstrand Speranza 1862 – 1883 terrin (se bild nedan) med lock som också är rakstämplad med gemener. Ska sägas att det inte är min terrin, den är smygfotad på Åsta Antik Lillkyrka.
Tolv år efter halvsekelskiftet…hur stora lager hade de? Är rätt säker på att jag sett andra exempel på denna stämpel på 1860-tals grejer. Håller med om att det inte är vanligt men de finns. Tror ni inte att nån gammal stöt hade sparat en äldre stämpel och ibland av nostalgiska skäl klämde dit den?

Rörstrand Speranza 1862-1883 terrin
Rörstrand Speranza 1862-1883 terrin rakstämpel med gemener
Rörstrand Speranza 1862-1883 terrin
Rörstrand Speranza 1862-1883 terrin