Gustavsberg Fornnordiskt mönster stämplad 1917?

Gustavsberg Fornnordiskt mönster stämplad 1917?

november 4, 2019 2 av admin

Hade önskat att min Gustavsbergstallrik Fornnordiskt mönster (Länk till dekorsidan) var från “rätt” tid, alltså från 1870 som sägs vara året då August Malmström ritat dekoren. Eller ritade han den 1868 och kom i produktion 1870? Ska bara ha varit i produktion i ett år så den torde vara svårare att hitta nu 150 år senare.

Gustavsberg Fornnordiskt mönster 1870 och 1917 tallrik
Gustavsberg Fornnordiskt mönster 1870 och 1917 tallrik


Efter Fornnordiskt mönster fick enligt “Serviser från Gustavsberg” av Inga Arnö-Berg, Malmström och Magnus Isaeus uppdrag att göra en ny kollektion i Nordisk stil med drakar och drakslingor. Man ramlar nästan baklänges när man ser bilder på soppterriner, vaser och kannor, verkligen spektakulära pjäser. Nordisk stil började produceras 1872. Lägger in en länk till en tallrik Nordisk stil 1872-1883 men just tallrikarna är ju inte lika imponerande.
Varför blandar jag in Nordisk stil när det i rubriken står Fornnordiskt mönster? Jo, det är så att Gösta Arvidssons bok “Gustavsberg” har blandat ihop de här två olika dekornamnen i sina bildtexter, man kan bli lite förvirrad då, men nu har jag ju rätt ut det hela så ingen behöver längre sväva i ovisshet.

Men nu återgår vi till mysteriet, min tallrik Fornnordiskt mönster är djupstämplad 1916. Hur kan detta vara möjligt? Den gjordes ju bara ett år och det var 1870.
Man kan läsa om hur bättre bemedlade och adel kunde beställa egna servisdekorer med t.ex. familjevapen. Även bättre restauranger var måna om att få sin logga tryckt på porslinet.
Funderar på att ifall det kan ha varit någon vikinganörd med välfylld börs som beställt den här gamla dekoren för att förgylla finservisen? Eller något historiesällskap? Plåtarna fanns säkert sparade hos Gustavsberg.

Om det är någon mer än jag som har delar med denna dekor från 1910-talet så kan ni väl skriva en rad. Kanske finns travvis i stugorna?