Hittade Alf Wallanders Alpviol från Rörstrand på vinden!

Hittade Alf Wallanders Alpviol från Rörstrand på vinden!

november 19, 2019 0 av admin

Frågan är om inte de här underglasyrmålade tallrikarna med jugenddekorer av Alf Wallander på Rörstrand är det finaste de gjort? I samma teknik gjorde de ju även Blåstång, Fjäril,Liljor,Tulpan och Trollslända och de kanske är snäppet mer tilltalande… Trollslända fanns nog förresten bara som te o kaffegods?

Rörstrand Alpviol 1902-1907 Underglsyrmålad Fältspatporslin
Rörstrand Alpviol 1902-1907 Underglsyrmålad Fältspatporslin
blank
Rörstrand Liljor 1900-1913
Underglasyrmålad Fältspatporslin

Hittade Alpviolen nedpackad i kartong bland en massa andra majolika o glas. Klart att den ska in i Rörstrands album, så nu finns den där (Länk till Alpviol). Av de andra så har jag bara Liljor (Länk till Liljor) som tallrik, Trollslända har jag endast som moccakopp så den visar jag inte.

Alf Wallander var med och introducerade tekniken underglasyrmålning på Rörstrand inför Stockholmsutställningen 1897, som också var också början på jugendepoken. Inspirationen till underglasyrmålning fick man från Danmark där man använt tekniken sedan början av 1890-talet.

Fältspatsporslin

Godset i de här lyxserviserna var äkta porslin, alltså fältspatporslin, dessutom så är dekoren lite i relief vilket är är väldigt effektfullt när ljuset speglar sej i tallriken. Tyvärr så har jag inte kunnat visa det i mina bilder men jag kanske gör ett nytt försök med kameran en annan gång. I vilket fall så var inte det här något vardagsporslin, man kan läsa i boken Rörstrands serviser 290 år att det här godset låg i prisklass 48, hur mycket det var i pengar vet jag inte men med tanke på att de flesta serviser såldes i prisklass 4 till 15 så… Lite som att välja en Ferrari istället för en Skoda Fabia (Inget ont om Skoda Fabia, skulle nog själv valt den).

Tillägg: Har tittat på priser i Rörstrands 1908 års priskurant där ett dussin tallrikar med diameter 25cm Klass 48 kostar 48kronor. Men den dyraste var “Blå fond och etsadt guldband” prisklass 180 och tallrikarna kostade 180 kronor per dussin.
De billigare Boston tallrikarna i klass 4 kostade följaktligen 4kr/dussin. Märker här att prisklasserna bygger på hur hur många kronor ett dussin tallrikar kostade.

Kan tillägga att jag nu läst på lite mer om jugend och Helena Dahlbäck Lutteman kallar den här tidiga organiska jugendstilen för kontinental jugend medans den senare mer geometriska stilen benämns som “kontra-jugend“. Men det går väl lika bra att kalla dem för organisk och geometrisk… har nog inte läst på tillräckligt.

Hittat uppgifter i:

Rörstrands serviser Dekorer och modeller under 290 år av Bengt Nyström & Peter Stenberg
Rörstrand 280 år av Bengt Nyström & Jan Brunius
Svenskt porslin 1700-1900 av Helena Dahlbäck Lutteman
Svenskt 1900-tals keramik av Helena Dahlbäck Lutteman
Gammalt Porslin av Jane Fredlund