
Äntligen!!! Nu finns Rörstrands första version av Willow på svensktporslin.se.
Japp! Äntligen har jag hittat den gamla versionen av Rörstrands Willow, den gjordes mellan 1826 – 1830-tal. Kallas även Long bridge enl. Rörstrand 280år. Rakstämplad med versaler och utan fotring.

Länk till äldre Willow 1826-1830-tal och Länk till yngre Willow 1869-1929
Att det här är första versionen kan jag se i “Rörstrands serviser 290 år” av Bengt Nyström & Peter Stenberg och där sägs också att den senare versionen kom 1869. Tittar man i “Svenskt porslin” av Helena Dahlbäck Lutteman så visar man den yngre Willow versionen på bild när man skriver om 1820-30-tal. Kanske gjordes de parallellt? Tror inte det, men om någon har en Rörstrands Willow tallrik utan fotring med den senare versionen så skriv gärna en kommentar, eller skicka ett mail till admin(at)svensktporslin.se.
Vissa dagar är betydligt ljusare än andra och idag tror jag det är ett rejält solsken, tänker att man kanske borde utse 25/11 till den härliga Willow-dagen på svensktporslin.se. Årliga festligheter å så…får se om jag kommer ihåg det 2020 🙂
Har redan publicerat nedan text och saga på dekorsidan för Willow 1869-1929, men den ligger under bilderna så jag tror att man kanske lätt missar den så här kommer den i repris. Sagan passar inte riktigt till den äldre Willow då t.ex. duvorna saknas på spegelmotivet.
Willow dekoren är en kärlekssaga som återgetts i flera tolkningar, den här nedan kommer från tidskriften A&A nr 2 -78 av Ann Marie Herlitz-Gezelius. Det finns en mindre våldsam version i boken ”Koketta kaffekoppar” av Karin Lorenz.
” AV ANN MARIE HERLITZ-GEZELlUS
Detta är sagan om hur motivet uppstod i Kina för länge, länge sedan.
Det var en gång…
För länge, länge sedan fanns det en mäktig och ond mandarin i de Sju Flodernas provins. När mandarinen blev gammal drog han sig tillbaka till sitt präktiga hus, byggt i två våningar, en sällsynthet i Kina. Där vandrade den gamle mannens mandelögda dotter Koong-se. I skymningen mötte hon sin älskade, den gode skrivaren Chang.
När den onde mannen upptäckte de ungas möten lät han bygga en palissad av bamburör för att hindra Chang att smyga in till Koong-se.
Koong-se var tidigt bortlovad till en annan mäktig mandarin, Ta-jin. När persikoblommorna slog ut skulle Ta-jin hämta sin brud. Så var det bestämt.
Uppe i sin väl bevakade kammare satt Koong-see och såg ut över floden. Någonstans där borta fanns Chang, som hon aldrig skulle återse. Men så hände det att Koong-se skymtade en ovanlig farkost som gled fram i månskenet mot hennes paviljong. Den lilla båten var ett nötskal med segel av papper. På seglet hade Chang präntat en dikt där han säger att då persikoträden blommar och då pilblommorna falla ned i floden, då skall också han sjunka som lotusblomman under vattnet…
Bön om räddning
Koong-se skriver sitt svar med brodernål på en bit elfenben. Hon bönfaller Chang att i tid .rädda henne från den mäktige Ta-jin.
Strax innan persikoträdens blommor slog ut kom Ta-jin till den gamle mandarinens hus. Han blev mottagen med osedvanliga ärebetygelser och en stor bankett väntade honom.
Otaliga skålar risvin dracks och snart somnade värd och gäst över det dignande bordet.
Tjänarna tog tillfället i akt att förnöja sig med det överblivna vinet och ingen märkte när Chang smög in för att hämta Koong-se och fly med henne.
När den gamla mandarinen vaknar ur sitt rus och får veta att Koong-se har flytt skriker han av raseri och rusar efter de unga. Ta-jins vrede är lika stor, han svär att hans förlorade brud och hennes älskade skall dö.
Tjänare och soldater söker de unga, men återvänder utan resultat.
Hämnden
Efter några dagar och nätter på floden stannar båten en morgon vid en liten ö. Koong-se och Chang stiger iland, bygger en enkel koja och börjar odla jorden. Så väl sköter de unga sin mark att ryktet snart når alla i De Sju Flodernas Provins. Även Ta-jin får höra det.
När persikoblommorna åter slår ut nalkas Ta-jin den lilla ön med sitt följe. Den obeväpnade Chang genomborras av ett svärd, i förtvivlan rusar Koong-se in i huset, sätter det i brand och omkommer i lågorna.
Men gudarna har alltid sett med blida ögon på stor och sann kärlek. De förvandlar Koong-se och Chang till duvor, som i evighet, svävar över den kinesiska floden.”
Intressant. Har inte dubbelkollat litteraturen men har för mig att jag läst att den “nyare” Willow skall ha kommit omkring 1830. Den äldre varianten kallas ju vanligen “1826 års mönster”. Du som har många äldre serviser, vilka har du utan fotring? Jag har antagit att tallrikar med fotring och utan tillverkats paralellt under en tid.
Egentligen hittar jag ju inget som motsäger ditt antagande att den “nyare” Willow kommer först 1869. “Rörstrand”-stämpeln med gemener borde väl annars också kunna vara en indikation på om Willow tillverkats tidigare men jag har alla fall inte sett någon sådan.
FBQ, tack för kommentar!
Både i “Gamla tallrikar” av Bo Lagercratz och “Rörstrands 280 år” av Bengt Nyström & Jan Brunius så tar man upp den gamla Willow i innehållet men man preciserar inte i registret när nya Willow började produceras. Tror att de vill ha det så för då kan de hävda att det är en rekorddekor 🙂 . Det kanske den är ändå trots 30 års uppehåll.
I den senaste Rörstrandsboken “Rörstrands serviser 290 år” av Bengt Nyström & Peter Stenberg så har de ju faktiskt lusläst priskuranterna och utifrån det daterat de olika dekorerna. Tror att alla tidigare register kopierat varandra utan djupare efterforskningar. Har du kikat i nya Rörstrand 290 år? Fantastiskt uppslagsverk men ovanligt nog så har de registret i mitten av boken. Sedan är det massor av namnlösa dekorer upptagna som har priskuranternas beskrivning i registret, går ju inte att hitta så utan då får man bläddra igenom tusentals bilder.
Rörstrandstallrikar utan fotring tror jag är åtminstone en bättre indikation på ålder än “gemenstämpeln” men det är klart att man fortsatte med samma modell på t.ex. 1828 års servis med landskapsmönstret så att man kunde komplettera sin servis. Har ju väldigt många tallrikar av “1828 års” men kanske en eller två med fotring, säkert sen komplettering.
Lätt att klaga på andras register, har själv inte varit konsekvent i mina noteringar annars kunde man ju bara söka på “fotring” och få fram vilka jag har utan. Nej, det funkar inte, men när jag fått färdigt Gustavsberg så ska jag nog redigera och standardisera så blir det lättare att söka.
De jag hittar utan fotring är “Sepia”, “1828 års”, “Engelbrecht Holmen” och “Kvinna läser”, dessutom har jag opublicerad “Kvinna ber” och en som Rörstrand 290år kallar “Mittblomma och stiliserad ranka på bården” (BB6). Den sistnämnda sägs ha gjorts 1830ca-1840-tal men med samma dekor på terrin och karott ska ha gjorts 1810-1820-tal. Har hört en förklaring att den såldes som “styckegods”, inte som servis och därför fått fram olika tillverkningsdatum.
För att återgå till Willow så har inte jag heller sett någon med gemener rakstämplad. Ska sägas att jag bara har ett fåtal Willow-dekorer och när jag snubblar över dem så är det inte säkert att jag vänder på dem då de är så vanliga.
Rörstrand och Gustavsberg har ju alltid härmat varandra vad det gäller dekorstilar och för mej känns det logiskt att Gustavsberg tog upp Willow 1880 efter att Rörstrand haft framgång i ett decennium. Om Rörstrand hade haft dekoren oavbrutet från 1826 så hade Gustavsberg hakat på tidigare, tror jag.
Tack för svar!
Jag har bara de äldre böckerna, Rörstrand 290 år har jag bara tittat på, jag tror jag får köpa den. Har haft dåligt med tid att ägna mig åt keramik senaste åren.
Jag tittade lite på dina andra serviser, inser att de utan fotrand har dominerat de tidiga flintgodsserviserna mer än jag trodde. Trodde bland annat att 1828 års fanns med fotrand (såg att du hade en tveksam). Har ju själv mycket mindre, en äggkopp, en bålskål och en tallrik. Tallriken utan fotrand men att äggkoppen och bålskålen har fotrand är ju kanske inte att förvåna. Måste kanske gå igenom mitt eget bättre. Men andra som turkiskt mönster måste ju i så fall ha tillverkats med fotrand samtidigt med tallrikar med 1828 års mönster utan? Du har ju helt rätt i att utan fotrand vore ett säkrare tecken på att tallriken är gammal, å andra sidan borde ju även Rörstrand med gemener antyda att den kunde vara från före 1869 och det borde vara lättare att hitta sådana med den stämpeln. Men, ditt resonemang om varför den bör ha börjat tillverkas 1869 förefaller helt rimligt, och om det stämmer med vad som anges i Rörstrand 290 år finns det väl egentligen inget skäl att tvivla. Det var alla fall roligt att få diskutera lite serviser.
Mycket inspirerande att diskutera tycker jag, tänk om dygnet hade fler timmar, vilka storverk man hade kunnat utföra 🙂
Finns så mycket att grotta ner sej i t.ex det där att när gick 1828 års över till Malmö? Tror att du läst inlägget om 1828 års och då ser du att jag tvivlar på att det finns någon Malmö med skepp. Men i det fallet tror jag ändå att när man bytte namn till Malmö så passade man på att fräscha upp kopparplåtarna med i inlägget beskrivna skillnader.
Turkiskts mönster gjordes på den då nya modell S och den hade ju fotring. Och visst måste de gjort dem parallellt med 1828 års. Jag har ju som sagts ca 48st tallrikar av 1828 års landskapsmönster och de är inte inköpta från samma ställe, alla utom en djup tallrik är utan fotring. De måste ju statistiskt sett ha kommit från hela tillverkningsperioden, de äldsta försvinner av ålder och de yngsta är kompletteringsbeställningar och därför färre? Hänger du med i hur jag tänker? Tror inte att man ville sätta dekoren på annan modell. Alltså hängde utan fotring med så länge som folk vill kompettera sina 1828 års serviser, men man satte nog inte andra dekorer på den modellen.
Men Willow då…min äldre Willow är den första jag sett i verkligheten. Undrar hur många det finns. Har du sett dem till salu någon gång? Det har inte jag, någon annons alltså.
Och jag har aldrig sett den yngre Willow utan fotring.
Hej, jag kan ingenting om stämplar men har en gammal blå willow tallrik som jag tycker om. Verkar vara den yngre varianten. Det står Rörstrand understruket i skrivstil och B ovanför det och under står det BH 8 3/4. Vad betyder det där och när kan den vara gjord? Tacksam för
svar. Mvh Elisabeth
Hej Elisabeth!
Kronstämpeln som du beskriver började användas 1884 så din tallrik är från efter det i alla fall. Om bokstäverna BH är understrukna så är det modellen på tallriken och 8 3/4 är storleken i tum. Om BH inte är understruket så är det förmodligen formarsignatur.