Vad vet vi om Gustavsberg Lotusbård 1830-tal?

Vad vet vi om Gustavsberg Lotusbård 1830-tal?

december 15, 2019 0 av admin

Jo, som man förstår av rubriken så är Gustavsbergs Lotusbård en av deras första tryckta dekorer och som porslinssamlare, eller ska jag säga dekorsamlare, så skulle man ju vilja veta säkert i vilken ordning de första tryckta dekorerna kom till.
Men vi struntar i ordningen nu och fokuserar på Lotusbården och då menar jag såklart hela dekoren med både spegel och brämdekor.

Vadå Lotusbård?

Kanske först borde nämna att du varken hittar Lotusbård eller Anemonbård som var samtida i några dekorregister. Faktum är att de här första dekorerna inte hade något namn och är därför inte sökbara. I priskuranterna var de bara nämnda som “Tryckt”.
Tycker det är synd då dessa dekorer endast gjordes under 1830-talet* och hade ett begränsat antal spegeldekorer. Ja, de är ju unika och måste såklart ha en benämning för att vi ska kunna diskutera just de dekorerna. Visst nämns det i litteraturen att man använde sig av de engelska lotus och anemonbårderna som brämdekorer men man kallar dem aldrig för det.
Vi som är intresserade av gamla tallrikar vet direkt vad som menas med Lotusbård eller Anemonbård men för de som inte är insatta blir det problem.
Alltså, i mina album och dekorregister har jag döpt dem till Lotusbård och Anemonbård.

* Också nytryck “Kungliga Slott” 1975-1979

Spegeldekor.

Fokuserar på Lotusbården sa vi… Okej, i mitt album finns Lotusbård med sju olika spegelmotiv och de kommer alla från Gustaf Söderbergs planschverk “Kongl lustslotten i Sverige” utgiven 1829.
Vet inte hur många olika motiv de tryckte på Lotusbården men Söderberg gjorde även “Utsigter af Stockholm” 1830 som också användes, så sammanlagt 18 stycken perspektivbilder enligt Wikipedia.

Här känner jag mig tvungen att lista de som finns i albumet:
Carlberg – Drottningholm – Gripsholm – Rosendal – Rosersberg – Strömsholm – Ulriksdal.  
(Länk till bilder Gustavsberg Lotusbård)
Sedan gissar jag att, Haga – Kongl. Slottet – Sko Kloster, också finns med Lotusbård men de motiven har jag bara med Anemonbård.
( Länk till bilder Gustavsberg Anemonbård)

Om någon tittat i “Kongl lustslotten i Sverige” så vore jag tacksam för kommentar om dessa slott finns med där och vilka som fattas.

Lotusbård som brämdekor.

Davenport och Gustavsberg tallrik brämdekor lotusblommor

Davenport och Gustavsberg tallrik  med lotusblommor som brämdekor.

Som brämdekor har alltså tallrikarna en bård av bland annat lotusblommor som Gustavsberg fick från engelska Davenport. Visar här ovan likheterna mellan Davenports och Gustavsbergs brämbårder men där finns också olikheter så som att Gustavsbergs har minder skala, sex lotusblommor istället för fyra, och knölarna/knopparna mellan blommor skiljer sig både i antal och placering. Finns där ute någon blomkännare som kan berätta vad de mindre blommorna mellan lotusblommorna kan vara för något?

Alla mina tallrikar är “rakstämplade” GUSTAFSBERG och den stämpeln användes från start till 1839. Sedan kom första ankarstämpeln som man också fick inspiration till från Davenport.
Alla utom två tallrikar är utan fotring och brämdekorens tryck skiljer mycket i tydlighet och konturer, de utan fotring är mycket mjukare. Jag drar slutsattsen att tallrikarna med fotring är senare 1830-tal och att man hade kostat på nygraverade kopparplåtar. Tycker mej också se att skarvarna är lite bättre gjorda, att man blev bättre på hantverket.

Gustavsberg Lotusbård Carlberg och Gripsholm tallrik brämdekor lotusblommor

Gustavsberg Lotusbård Carlberg och Gripsholm tallrik brämdekor lotusblommor

Kan tillägga att Davenport-tallriken har bra mycket bättre kvalite på trycket än Gustavsbergs trots att den är gjord ett par decenier tidigare.

Hittat uppgifter i bl.a nedanstående böcker men i bland fått jämka och använda egen knopp då litteraturen inte alltid håller med varandra. Wikipedia har jag också haft nytta av.

Tryckta servisdekorer, 1992 Helena Dahlbäck Lutteman
Serviser från Gustavsberg, 1972 Inga Arnö-Berg
Gustavsberg Porslinet-Fabriken-Konstnärena 2007, Gösta Arvidssons
Gamla tallrikar 1972, Bo Lagercrantz

För er som vill se slotten kan kika på följande Wikipedialänkar:
https://sv.wikipedia.org/wiki/Karlbergs_slott
https://sv.wikipedia.org/wiki/Drottningholms_slott
https://sv.wikipedia.org/wiki/Gripsholms_slott
https://sv.wikipedia.org/wiki/Rosendals_slott
https://sv.wikipedia.org/wiki/Rosersbergs_slott
https://sv.wikipedia.org/wiki/Str%C3%B6msholms_slott
https://sv.wikipedia.org/wiki/Ulriksdals_slott