En ny Gustavsberg Fruit inlagd.

En ny Gustavsberg Fruit inlagd.

december 19, 2019 4 av admin

En blänkare till er som inte märker att jag ibland uppdaterar befintliga dekorer. Nu är ju det här Gustavsberg Fruit-fatet lite annorlunda så den har fått en egen sida. Den sägs vara en tidigare variant som blev för dyr i dekoreringen och därför blev ersatt av den “vanliga” Fruit.

Länk till dekorsidan där du kan läsa mer och se fler och större bilder: Gustavsberg Fruit (äldre) 1860? – 1866?

Och här får ni tjuvkika på den:

Gustavsberg Fruit (äldre) ca1860 - 1866 Fat Diameter 31.2 cm

Gustavsberg Fruit (äldre) ca1860 – 1866 Fat Diameter 31.2 cm

Uppdatering 2019-12-19

Nu Fruit tallrik också

Så kul att jag fått mej tillskickat bilder på samma Fruit dekor men i form av en fantastiskt fin tallrik. Modellen skiljer sej genom att mitt fat har “veckad” bräm och dessutom saknas tallrikens extra upphöjda profilering av blommor och blad. Har också fått se uppgifter från 1866 års priskurant att man kunde få Fruit som:
“Fruit tryckt och måladt med Brons och gul kant samt orneradt med Guld.”
“Fruit tryckt och måladt med Brons och grön kant samt orneradt med Guld.”
“Fruit tryckt och måladt med Brons och röd kant samt orneradt med Guld.”


På nästa sida finns också: “Fruit tryckt och måladt, grundlagdt och förgyldt”. Saken är den att sistnämnda variant var tre gånger dyrare än utan “grundlagdt och förgyldt”. Frågan man då ställer sej är att vad betyder “grundlagdt”? Om någon vet så lämna gärna kommentar.

Gustavsberg Fruit äldre tallrik och stämpel

Gustavsberg Fruit äldre tallrik och stämpel. (Jag äger inte tallriken.)

Dessa två föremål passar väl bra in i 1866 års priskurants beskrivning men det som stör mej är att båda är stämplade med äldre ankarstämpel som ska ha använts till och med 1860. Så frågan kvarstår hurvida den här Fruit verkligen är äldre än den “vanliga” Fruit.

Vill understryka att jag bara har bilder på tallriken och det är orsaken till att du inte hittar den i mitt album. Jag har fått lov att publicera bilderna.

Och som vanligt så går det bra att kommentera här nedan. Den som är rädd att lämna ut sin e-mail adress (visas bara för admin) så går det bra att hitta på en adress, bara den har ett @ och någon verklig “mailleverantör” så tror jag att det fungerar. Alla kommentarer hamnar i karantän och förblir opublicerade tills admin godkänt dem.