Gustafsberg – Nordiska Kompaniet – Frimurarehotellet Karlskrona på samma tallrik

Gustafsberg – Nordiska Kompaniet – Frimurarehotellet Karlskrona på samma tallrik

januari 29, 2020 Av av admin

Vad kan ha förenat Gustafsberg, Nordiska Kompaniet och Frimurarehotellet Karlskrona någon gång i början av förra seklet?
Jo, en tallrik som måste ha beställts av Frimurarehotellet i Karlskrona och beställningen gjordes hos Nordiska Kompaniet NK som i sin tur lät Gustafsberg tillverka tallriken…hmm…antagligen tallrikarna och en hel massa andra servisdelar.

Gustafsberg, Frimurarhotellet Karlskrona, tallrik diameter 24cm, modell NK.
Gustafsberg, Frimurarehotellet Karlskrona, tallrik diameter 24cm, modell NK.


Visst ser den väl trevlig ut med sin gustavianska bård eller är det kanske empirestil? Nää, jag får för mig empiren är mycket stelare. En egen blandning kan man tänka för att göra det lättare för sig.

Gustafsberg, Frimurarhotellet Karlskrona, tallrik diameter 24cm, modell NK, gustaviansk inspirerad bård eller.
Gustafsberg, Frimurarehotellet Karlskrona, tallrik diameter 24cm, modell NK, gustaviansk inspirerad bård eller.

Är det hotellets logga?

Mittmotivet antar jag är Karlskronas Frimurarloge logga? Eller kanske att det var deras logga då? Har gjort omvänd bildgoogling på loggan men det kommer inte fram ett dugg som ens lite påminner om den. Är den kanske hemlig som mycket annat hos frimurarna? Ett bälte och monogram NA eller AN…får inte fram något i sökning på nätet. Det var kanske inte frimurarnas utan själva hotellets logga? Många undringar blir det…
Hittade inspirationskällan till bältet, engelska Davenport hade redan på 1830-talet använt det: http://www.thepotteries.org/ware/davenport/plate_stone_det.jpg

Gustafsberg, Frimurarhotellet Karlskrona, tallrik diameter 24cm, modell NK, logga med monogram.
Gustafsberg, Frimurarehotellet Karlskrona, tallrik diameter 24cm, modell NK, logga med monogram.

När kan den ha tillverkats då?
NK grundades 1902 så efter det.
Att Gustafsberg stavas med f i den tryckta stämpeln säger oss att den med största sannolikhet designats före 1920 eftersom man vid den tiden bytte stavningen till Gustavsberg med v.

Gustafsberg, Frimurarhotellet Karlskrona, tallrik diameter 24cm, modell NK, Nordiska kopmpaniet tryckt stämpel.
Gustafsberg, Frimurarehotellet Karlskrona, tallrik diameter 24cm, modell NK, Nordiska kopmpaniet tryckt stämpel.

Godset granitmassa som ses på djupstämpeln började användas hos Gustafsberg i början på 1900-talet. Den här djupstämpeln med GRANIT finns med på bild i Björn Hedstrands bok ”Servisgods från Gustavsberg av Wilhelm Kåge”, och han tolkar där stämpelns olika delar så här: överst årtal för formning av godset, sedan godset grantitmassa, nummer på granitmassan, tallriksmodell och längst ner formarens beteckning. I det fallet är stämpeln från 1939.
I vårat fall så har man väl placerat massanumret näst längst ner och vi får då: Format 1914, Granitmassa, Modell NK, Massanummer 601, Format av formare H2.

Gustafsberg, Frimurarhotellet Karlskrona, tallrik diameter 24cm, modell NK, djupstämpel.
Gustafsberg, Frimurarehotellet Karlskrona, tallrik diameter 24cm, modell NK, djupstämpel.

I dekorregister hittar jag bara en dekor som gjorts på NK-modell, Nejlika som W Kåge ritat 1927 och den har visst också någon specialmassa. Jag tror att NK fick Gustafsberg att stämpla modellnamnet NK i stället för BN som den egentligen hette i Gustafsbergs priskurant 1913.

Stycke ur Gustafsbergs priskurant 1913, modell BN.
Stycke ur Gustafsbergs priskurant 1913, modell BN.

En heeelt galen natt

Det begriper man väl att det behövs rejälare doningar med tjockare gods och förstärkt kant när bara hanar samlas i grupp…eller var hotellet öppet för alla kön, jo det måste det ha varit, var nog bara mötena som var enkönade.

Gustafsberg, Frimurarhotellet Karlskrona, tallrik diameter 24cm, modell NK, tjockare gods och undersida av brättet är förstärkt.
Gustafsberg, Frimurarehotellet Karlskrona, tallrik diameter 24cm, modell NK, tjockare gods och undersida av brättet är förstärkt.

Ett sent tillägg:
Råkade hitta en traderaauktion med en väldigt snarlik dekor men då med Hotell Rydberg på spegeln. Brämdekoren utan rosetter och girlander men NK-stämpeln precis lika. Gustafsberg stämpel saknas och djupstämplingen är inte riktigt samma.
Har inte tänkt att göra reklam för någon men i det här fallet så tror jag inte att en länk till auktionen varken gör till eller ifrån (inte så många läsare här) men kan vara kul som jämförelse för intresserade.
https://www.tradera.com/item/201108/383805319/hotell-rydberg-stockholm

Hittade också i mitt egna Gustavsberg album en Lilium tallrik med granitmassa och till synes samma röda färg på dekoren. Djupstämpeln saknar årtal och formarsignatur, modellen är BM.
https://svensktporslin.se/gustavsberg-dekorer/gustavsberg-lilium-1890-1901/#bwg213/2085

Några länkar

https://www.frimurarehotellet.se/historia/
http://karlskronabloggen.se/2014/05/09/frimurarekallarens-tradgard/
https://sv.wikipedia.org/wiki/NK
https://www.nk.se/stockholm/inspireras/reportage-och-artiklar/utgangna-inspirationssidor/nk-100-ar/
http://www.handelnshistoria.se/handelsforetag/nk/nk-logotypen/