
Gustafsberg – Nordiska Kompaniet – Frimurarehotellet Karlskrona på samma tallrik
Vad kan ha förenat Gustafsberg, Nordiska Kompaniet och Frimurarehotellet Karlskrona någon gång i början av förra seklet?
Jo, en tallrik som måste ha beställts av Frimurarehotellet i Karlskrona och beställningen gjordes hos Nordiska Kompaniet NK som i sin tur lät Gustafsberg tillverka tallriken…hmm…antagligen tallrikarna och en hel massa andra servisdelar.

Visst ser den väl trevlig ut med sin gustavianska bård eller är det kanske empirestil? Nää, jag får för mig empiren är mycket stelare. En egen blandning kan man tänka för att göra det lättare för sig.

Är det hotellets logga?
Mittmotivet antar jag är Karlskronas Frimurarloge logga? Eller kanske att det var deras logga då? Har gjort omvänd bildgoogling på loggan men det kommer inte fram ett dugg som ens lite påminner om den. Är den kanske hemlig som mycket annat hos frimurarna? Ett bälte och monogram NA eller AN…får inte fram något i sökning på nätet. Det var kanske inte frimurarnas utan själva hotellets logga? Många undringar blir det…
Hittade inspirationskällan till bältet, engelska Davenport hade redan på 1830-talet använt det: http://www.thepotteries.org/ware/davenport/plate_stone_det.jpg

När kan den ha tillverkats då?
NK grundades 1902 så efter det.
Att Gustafsberg stavas med f i den tryckta stämpeln säger oss att den med största sannolikhet designats före 1920 eftersom man vid den tiden bytte stavningen till Gustavsberg med v.

Godset granitmassa som ses på djupstämpeln började användas hos Gustafsberg i början på 1900-talet. Den här djupstämpeln med GRANIT finns med på bild i Björn Hedstrands bok ”Servisgods från Gustavsberg av Wilhelm Kåge”, och han tolkar där stämpelns olika delar så här: överst årtal för formning av godset, sedan godset grantitmassa, nummer på granitmassan, tallriksmodell och längst ner formarens beteckning. I det fallet är stämpeln från 1939.
I vårat fall så har man väl placerat massanumret näst längst ner och vi får då: Format 1914, Granitmassa, Modell NK, Massanummer 601, Format av formare H2.

I dekorregister hittar jag bara en dekor som gjorts på NK-modell, Nejlika som W Kåge ritat 1927 och den har visst också någon specialmassa. Jag tror att NK fick Gustafsberg att stämpla modellnamnet NK i stället för BN som den egentligen hette i Gustafsbergs priskurant 1913.

En heeelt galen natt
Det begriper man väl att det behövs rejälare doningar med tjockare gods och förstärkt kant när bara hanar samlas i grupp…eller var hotellet öppet för alla kön, jo det måste det ha varit, var nog bara mötena som var enkönade.

Ett sent tillägg:
Råkade hitta en traderaauktion med en väldigt snarlik dekor men då med Hotell Rydberg på spegeln. Brämdekoren utan rosetter och girlander men NK-stämpeln precis lika. Gustafsberg stämpel saknas och djupstämplingen är inte riktigt samma.
Har inte tänkt att göra reklam för någon men i det här fallet så tror jag inte att en länk till auktionen varken gör till eller ifrån (inte så många läsare här) men kan vara kul som jämförelse för intresserade.
https://www.tradera.com/item/201108/383805319/hotell-rydberg-stockholm
Hittade också i mitt egna Gustavsberg album en Lilium tallrik med granitmassa och till synes samma röda färg på dekoren. Djupstämpeln saknar årtal och formarsignatur, modellen är BM.
https://svensktporslin.se/gustavsberg-dekorer/gustavsberg-lilium-1890-1901/#bwg213/2085
Några länkar
https://www.frimurarehotellet.se/historia/
http://karlskronabloggen.se/2014/05/09/frimurarekallarens-tradgard/
https://sv.wikipedia.org/wiki/NK
https://www.nk.se/stockholm/inspireras/reportage-och-artiklar/utgangna-inspirationssidor/nk-100-ar/
http://www.handelnshistoria.se/handelsforetag/nk/nk-logotypen/
Hej, bara en kommentar om bältet som ingår i loggan. Gustavsberg har använt den även tidigare och då ingående i dekorstämpeln för Palm som kom på
1870-talet.
Även norska Egersunds Fayancefabrik använde den redan på 1860-talet, där den ingick i deras fabriksstämpel.
För övrigt en stor eloge för din snygga och informativa hemsida.
Janne, ja det borde jag ha sett själv, Palm-stämpeln finns ju i mitt gustavsbergsalbum. Dessutom såg jag efter jag gjort inlägget en traderaauktion som hade samma bälte på en Florilla-stämpel.
Men jag undrar vad bältet symboliserar, ser det bara raffinerat ut eller var det någon yrkeskårsmarkör, skråväsen?
Kul med både respons och beröm!
Tillägg: Var inne på mitt inlägg “Gustafsberg Gustavsberg stämplar ca 1827-1920-tal” och rättade några felstavningar och såg att bältet även fanns på en Svea-stämpel.
Hej, bältet finns även på “Jonia”, som kom 1870. Dock i ett litet annat utförande.
Finns sannolikt på fler av Gustafsbergs serviser och tror därför inte att den har något med varken Frimurarna eller hotellet att göra. Den passade nog helt enkelt bra in i helheten.
Hittade på en engelskspråkig site för symbolik i smycken bl.a. följande:
” the belt/buckle is much like the serpent, it represents eternity fidelity/loyalty, strength and protection. As the symbol curves around and threads back into itself, creating an internal loop, it threads through the buckle and tightly overlaps itself.”
Enl. samma källa blev bältessymbolen populär under 1800-talet.
Kanske ville Gustafsberg hänga på trenden, för vem vill inte förknippas med ovan symbolik/värderingar ?
Hälsningar
Janne
Tror du har rätt Janne. Men visst är det ibland kul att grotta ner sig i en dekor och försöka hitta svaren på hur de tänkte då, och vad som var på “tapeten” 🙂 då.
Kul att du vill vara med och spåna, vi verkar vara ganska få som intresserar oss för gamla tallriksdekorer, kan bli ensamt. Meeen, man har väl andra intressen också…. är periodare och nu till våren blir det andra prioriteringar säger frugan 🙂 (Försökte göra en smiley med liggande s mun men kom inte på hur man gör den)
Tallriken bör vara från 1902-1904.
http://www.handelnshistoria.se/handelsforetag/nk/nk-logotypen/
Jonatan, tack för ditt inlägg!
Tror att jag lägger till den länken i inlägget 🙂
Men så som jag tolkar texten så är årtalen när de olika märkena blev inregistrerade och att de fortsatte att leva parallellt långt efter inregistreringen? Att jag tror så beror på djupstämplingen av tallriken som borde betyda att den blev formad 1914.