
Anonyma Gustavsbergs dekorer behöver er hjälp att döpas
Ovan ser ni några av dekorerna från Gustavsbergs tidigare produktion och de två första har aldrig fått några namn, inte ens smeknamn. Vill ha er hjälp att brainstorma fram namnförslag och den som inte vill läsa den torra motiveringen till behovet av detta kan helt frankt scrolla ner och titta på de två nedersta bilderna för att sedan skriva kommentar med namnförslag. Jag föreslår att namnet borde bestå av ”namn-bård”. Min fantasi och botanikkunskaper är otillräckliga här.
Vinn antika tallrikar
När vi fått in många namnförslag så lägger jag in någon typ av omröstnings-plugin där alla kan rösta fram bästa namn på de två brämdekorerna.
Vinst kommer att utdelas, två antika tallrikar för dekor Nr1 och två stycken för dekor Nr2 (som jag har dubbletter av t.ex. grön Sicilian eller S:t Angelo) till bästa namnförslag.
Ni som nominerar namnförslag bör använda samma e-mail adress senare om erat förslag vann så att jag ser att det är rätt person som får vinsten.
Torr motivering
Om jag skriver Anemonbård eller Lotusbård så vet de flesta samlare och intresserade exakt vilka dekorer jag menar, skriver jag Ecclesialbård är det nog inte lika många som känner till skillnaden mot Ecclesial. Men det är ju logiskt att skilja dem åt, för när Ecclesial dekoren köptes in användes den i sin helhet med både brämdekor och spegeldekoren med sin gotiska kyrka.
Ecclesialbård däremot har bara brämdekoren kvar och i spegeln kunde motiv komma från bl.a planschverken ”Kongl lustslotten i Sverige” 1829, ”Utsigter af Stockholm” 1830 av G Söderberg och C J Billmarks planschverk ”Stockholms pittoreska omgifningar” 1834.
En del av dessa planschverk var även förlaga till spegelmotiven på Anemonbård, Lotusbård och Royal Sceenery, plus några icke namngivna bårder och det är här jag ser bristen i de officiella dekorregistren. I den största boken om Gustavsberg kan du inte i registerdelen hitta text eller bilder på de i mitt tycke viktiga dekorena Anemonbård och Lotusbård, och varför är det så? Jo, för att inte ens de har erkänts som officiellt namn. Man kallar alla ovanstående dekorer (utom Royal Sceenery), oavsett bård för Djurgårdservisen och säger att det är ett sentida samlingsnamn på Gustavsbergs tidiga serviser med Djurgårdsmotiv. Men det finns ju motiv som inte är från Djurgården också, lustslott å sånt. Nää, jag tycker att man gjort det mycket lätt för sig genom denna hopklumpning av många viktiga unika gamla dekorer från Gustavsbergs barndom.
Det enda rätta för att bringa ordning i denna röra är att namnge alla olika dekorer med huvudkriteriet att vad den har för brämdekor och sedan med tilläggsnamn på aktuellt spegelmotiv. Först då skulle vi i text kunna beskriva exakt vilken dekor vi har i tankarna.
Måste finnas fler än jag som vill kunna söka och slå upp dessa dekorer i registren? Om ni finns så vore det uppskattat om ni ville vara med och ge namnförslag till ett par brämdekorer som relativt ofta syns i olika forum och såvitt jag vet inte har döpts ens i samlarkretsar.
Tre bårder som redan har namn
I min bok är följande självklara:
Gustavsberg Anemonbård

Gustavsberg Lotusbård

Gustavsberg Ecclesialbård

Ge namn till de nedanstående
Sedan har vi de inte självklara och som jag hoppas att ni i kommentarer ger namnförslag till:

Tapetbård
Salongsbård
Ridåbård
Söndagspromenad
Namnförslag:
Namnförslag:
Namnförslag:
Namnförslag:
Namnförslag:

Doroteabård
Ginstbård
Buskbård
Mossbård
Plymbård
Stockholm
Namnförslag:
Namnförslag:
Namnförslag:
Namnförslag:
Så vässa pennan och ge oss dina bästa namnförslag på de två ovanstående brämdekorerna. Helst i formen “Namn-bård”.
Som vanligt så hamnar kommentarerna i karantän tills jag godkänt dem, ha tålamod.
Det kommer nog ta sin tid det här, kan se att det inte är så många som läst inlägget. De flesta som genom google kommer till min sida ser aldrig förstasidan. Så jag har lagt in länk längs upp på sajten nu som borde synas oavsett på vilken sida man gör sin entré
Nån borde väl vilja ta chansen att vinna ett par antika Gustafsbergstallrikar? Jag står för frakten också.
Men jag förstår att det inte är så lätt att sätta ord på vad man associerar till när man ser brämdekorerna. Frugan däremot har några förslag men det vore roligare om andra kom med några idéer.
Kan säga att Gustavsberg Sicilian tallrikar är ganska svårfunna på marknaden och om jag inte redan haft dem så hade jag varit beredd att ge ett antal hundralappar för en.
Det blir alltså två vinster, två tallrikar för bästa namn på “Odöpt bård Nr1” och två tallrikar för bästa namn på “Odöpt bård Nr2”.
/Admin
Salongsbård
Mossbård
Tackar för bidraget Kristina!
Har lagt in dina förslag nu.
Jag tycker inte de odöpta tallrikarna passar att heta nåt med bård. Mittenmotivet är ju mkt mer framträdande än den ganska anonyma blomsterbården. Jmf namnen St Angelo och Sicilian. Den första kunde heta ”Söndagspromenad”och den andra ”Stockholm”
Tack för bidraget Anna!
Jag respekterar dina namnförslag men…men problemet är ju att just de här spegelmotiven finns applicerade tillsammans med många olika bårddekorer. Som det är nu så kallas alla olika bårddekorer med de här spegelmotiven för “Djurgårdservisen”. Det som skiljer dem åt är bården och för att kunna skriva in dem i register så måste var och en av de olika bårderna få sina egna namn.
Jag skriver in dina förslag, men om de skulle vinna så måste jag tyvärr konstatera att vi inte löst problemet (Har tänkt efter nu och visst löser det problemet trots att namnförslagen grundar sig på mittmotiven, men vi får förknippa namnet med just den bården).
Vet inte om jag ska skriva det här för jag är ju glad för alla förslag, Gustavsberg har redan tre stycken olika Stockholm och du kan se två av dem i mitt Gustavsberg Album.
Jag ska så klart inte föra någon påverkanskampanj men…om du nu efter min argumentation ser problemet så som jag, så skulle jag bli jätteglad om du i stället vill ge nya namnförslag. Då byter jag ut dem.
Hej!
Här kommer två förslag!
Amarant-bård
Dorotea-bård
Tack för en bra hemsida!
Tack Per!
Jag lägger in dina förslag under bilderna i kväll, utgår från att Aramant-bård är för Nr 1 och Dorotea-bård är Nr 2. Sedan fyller vi på om vi får fler förslag.
Tackar 🙂
Hej, som du skriver är det lite svårt att associera till dessa 2 bårder och där ligger väl också anledningen till att de fortfarande saknar vedertaget namn.
1:an tycker jag mest påminner om en 1800-tals tapet, så därför blir mitt förslag
TAPETBÅRD
Den andra känner jag lättast igen på den yvigt växande busken. Vet inte om den
också finns i verkligheten men själv tycker jag den mest påminner om Ginst.
Alltså blir förslag för 2:an GINSTBÅRD. Eller varför inte BUSKBÅRD.
Tackar Janne!
Jo det är svårt, men jag tycker det är viktigt att kunna få in dem i register och då måste de ju döpas. Bra förslag hittills men jag hoppas på fler och ni har inte prickat mina (frugans) förslag än.