AB Gustafsbergs Fabriks Intressenter?

AB Gustafsbergs Fabriks Intressenter?

april 1, 2022 Av av admin
Tillbringare modell F ur 1877 års kurant
Tillbringare modell F ur 1877 års kurant

Känner att bladet måste tas ur mun innan det spårar ur fullständigt ?

Senaste åren har Gustafsbergs tillbringare modell F med tryckt stämpel ”Aktiebolaget Gustafsbergs Fabriks Intressenter” sålts som om de skulle vara tillverkade 1838-1840. Osäker vilket år tillverkningen av modell F startade men i 1872 års priskurant finns den med, gissar att starten var under 1860-talet. Från och med 1892 fick den lite förändrad relief.

Snart en nätsanning

Då undrar man ju varför säljare i auktioner hävdar att tillbringaren är mycket äldre? Man kanske tror på allt som står på nätet… Jag har letat i Vingedals, tittat i Luttemans och Arvidssons böcker, där står inget om denna stämpel. Faktum är att enda stället jag hittat som dokumenterat stämpel ”Aktiebolaget Gustafsbergs Fabriks Intressenter” är sajten Stämplar och Signaturer https://www.signaturer.se/Sverige/gustavsberg.htm
Som samlare är jag självklart intresserad av alla olika stämplar Gustavsberg använt sig av och just denna stämpel saknas hos mig…men mycket tråkigt när Gustavsbergs stämplingshistorik blir fel av att någon råkar skriva fel årtal på nätet och så rullar det på och blir en så kallad ”nätsanning”.

Lite historik

Om vi läser på lite i Gösta Arvidssons bok ”Gustavsberg Porslinet Fabriken Konstnärerna” så ser vi att i en auktion den 14 juli 1838 köps Gustavsberg av ett konsortium och 22 augusti samma år inregistreras det nya namnet ”Gustafsbergs Fabriks Intressenter”. Om vi fortsätter lite längre fram i boken ”1875 Fabriksbolaget ombildas men behåller namnet Gustafsbergs Fabriks Intressenter”.
Står tydligare i Inga Arnö-Bergs bok ”Serviser från Gustavsberg” – ”1875 omorganiserades företaget. Ett bolag bildades under namnet AB Gustafsbergs Fabriks Intressenter”.
I priskurant från 1877 ser vi för första gången ett förord underskrivet med ”Aktiebolaget Gustafsbergs Fabriks Intressenter”, samma som på stämpeln. Kan tilläggas att jag bara sett denna stämpel på just tillbringare (visst kan den finnas på andra föremål) och drar då slutsatsen att det var reklamobjekt/gåvor för att manifestera bolagsombildningen.

Aktiebolaget Gustafsbergs Fabriks Intressenter Stämpel 2
Aktiebolaget Gustafsbergs Fabriks Intressenter stämpel och rombisk Ironstone China stämpel (Lånad bild)

Bilderna har jag fått av en sajtbesökare och på bottenbilden ser vi konturerna av den rombiska ”G Ironstone China” stämpeln inpressad i godset, den stämpeln använde Gustavsberg ca 1870-1883. Sajtbesökaren påpekar också att texten ”Brödrafolkens väl” på stämpeln var Oskar II´s valspråk och han regerade 1872-1907.

Nu hoppas vi att sajten med de felaktiga uppgifterna redigerar och på så vis kväver “nätsanningen” i sin linda 🙂

Tillbringare modell F. Stämplad Aktiebolaget Gustafsbergs Fabriks Intressenter
Tillbringare modell F. Stämplad Aktiebolaget Gustafsbergs Fabriks Intressenter (Lånad bild)

(Tråkigt att hålla på och gnälla men…när sajten ändå rättar till så borde de även ändra under rubriken: Exempel på servisstämplar, fjärde stämpeln Granit gjordes inte 1840-1850, snarare första kvarten av 1900-talet och det är en inpressad godsstämpel, inte dekorstämpel.)