Ovanlig Rörstrand stämpel ”BRGA”

Ovanlig Rörstrand stämpel ”BRGA”

april 11, 2022 2 av admin

Daniel har skickat bilder på en Rörstrand kanna med dekor Japan och undrar över ålder då den inte har de traditionella stämplarna.
Tack Daniel för att du delar med dig, du är med och ökar på kunskaperna om gammalt porslin!

Rörstrand dekor Japan. Kanna med BRGA stämpel. Stämpel
Rörstrand dekor Japan. Kanna med BRGA stämpel. Stämpel

Varken rakstämpel eller kronstämpel

Som ni ser så har kannan varken rakstämpel eller kronstämpel utan istället en banderoll i relief med texten RÖRSTRAND och därunder bokstäverna BRGA.
Kan inte påminna mig om att jag sett den stämpeln tidigare…eller i alla fall då inte uppmärksammat denna rara stämpel.
Får bli bot o bättring, läser på i mina Rörstrandsböcker och hittar snart vad BRGA står för. Rörstrand drevs mellan 1819-1866 under firmanamnet ”B R Geijers Arfvingar” och 1867 ombildas företaget till ”Rörstrands Aktiebolag”.
Eftersom dekoren Japan introducerades 1866 och att man deltog i Stockholmsutställning 1866, så måste ju kannan vara en av de första och kanske fick den denna specialstämpel just inför utställningen?

Bara kannor?

Man undrar om det bara var kannor som fick denna stämpling, precis som jag misstänker att Gustafsberg 1875 bara stämplade kannor med ”Aktiebolaget Gustafsbergs Fabriks Intressenter” https://svensktporslin.se/2022/04/01/ab-gustafsbergs-fabriks-intressenter/

Varför olika dekorer?

Daniel undrar också varför dekoren Japan skiljer sig på olika servisdelar. Det mest troliga är att man helt enkelt inte fick plats med hela trycket utan klippte ut valda delar, alternativt hade särskilt tryck för t.ex. kannor.

Rörstrand dekor Japan. Kanna med BRGA stämpel.
Rörstrand dekor Japan. Kanna med BRGA stämpel.

Kommentera gärna.

Hoppas andra som har BRGA-stämplade grejer eller bara synpunkter kommenterar inlägget.